fbpx

 ·

 Betala med Klarna

 ·

 Snabba leveranser

 ·

 

·

 Fraktfritt över 799kr ❤️

 ·

 · 

Varumärke

 

· 

Handla efter ålder

 · 

Blog

 ·

Tips

Handla till: 0år, 6mån, 1år, 18mån, 2år, 3år, 4år, 5år, 6år, 7år, 8år, 9år

Mina sidor

Behöver du hjälp?

Klicka på chattikonen nere till höger, eller kontakta oss.

Sociala medier

Nyhetsbrev

Anmäl dig och få nyheter och erbjudanden före alla andra:

En guide för nyblivna föräldrar 2/2

Guide för nyblivna föräldrar (2/2)

Denna guide är uppdelad i två delar och detta är den andra delen, klicka här för att läsa första delen

Grundläggande bad

Tänk på att inte bada ditt barn från allra första början utan du bör badda ditt barn med en svamp tills navelsträngen faller av och naveln läker helt (1–4 veckor). Efter det är ett bad 2-3 gånger i veckan det första året är bra, tätare bad kan torka ut huden.

Ha följande saker redo innan du badar ditt barn:

  • En mjuk, ren tvättlapp
  • Mild, oparfymerad babytvål och schampo
  • En mjuk borste för att stimulera barnets hårbotten
  • Handdukar eller filtar
  • En ren blöja
  • Rena kläder

Badda med en tvättsvamp. Välj en säker, plan yta (som skötbordet, golvet eller en bänk) i ett varmt rum. Fyll ett handfat, om det finns i närheten, eller en skål med ljummet (inte varmt!) vatten. Klä av din bebis och linda in honom eller henne i en handduk. Torka av ditt barns ögon med en tvättlapp (eller en ren bomullstuss) fuktad med endast vatten, börja med ett öga och torka från det inre hörnet till det yttre hörnet. Använd ett rent hörn av tvättlappen eller en annan bomullstuss för att tvätta det andra ögat. Rengör ditt barns näsa och öron med den fuktiga tvättlappen. Blöt sedan trasan igen och använd lite tvål, tvätta hans eller hennes ansikte försiktigt och torka med en handduk tills det blir torrt.

Använd sedan babyschampo, skapa ett lödder och tvätta försiktigt ditt barns huvud och skölj. Använd en våt trasa och tvål, tvätta försiktigt resten av barnet, var särskilt uppmärksam på veck under armarna, bakom öronen, runt halsen och i underlivet. När du har tvättat dessa områden, se till att de är torra och sätt på en blöja och klä ditt barn.

När ditt barn är redo för badkar, bör de första baden vara korta. Om han eller hon blir upprörd, gå tillbaka till att badda med en svamp i en vecka eller två och försök sedan badet igen.

Utöver de förnödenheter som anges ovan, lägg till:

  • Ett spädbarnsbadkar med 7 till 10 cm ljummet — inte varmt! — vatten (för att testa vattentemperaturen, känn på vattnet med insidan av armbågen eller handleden).
  • En spädbarnsbalja är en plastbalja som får plats i badkaret; det är en bättre storlek för spädbarn och gör badet lättare att hantera.

Klä av din bebis och lägg hen i vattnet omedelbart, i ett varmt rum, för att förhindra frossa. Se till att vattnet i badkaret inte är mer än 7 till 10 cm djupt och att kranen är avstängd. Använd en hand för att stödja huvudet och den andra handen för att styra barnet med fötterna. Tala försiktigt, sänk långsamt ner ditt barn upp till bröstet i badkaret.

Använd en tvättlapp för att tvätta hans eller hennes ansikte och hår. Massera försiktigt ditt barns hårbotten med fingrarna eller en mjuk babyhårborste, inklusive området över fontanellerna (mjuka fläckarna) på toppen av huvudet. När du sköljer bort tvålen eller schampot från ditt barns huvud, kupa handen över pannan så att löddret rinner mot sidorna och tvål inte kommer in i ögonen. Tvätta försiktigt resten av ditt barns kropp med vatten och en liten mängd tvål.

Under hela badet, häll regelbundet vatten försiktigt över din bebis kropp så att han eller hon inte blir kall. Efter badet, linda in bebisen i en handduk omedelbart, se till att täcka hans eller hennes huvud. Babyhanddukar med huva är bra för att hålla en nytvättad baby varm. Lämna aldrig barnet ensamt medan du badar ditt barn. Om du behöver lämna badrummet, linda in barnet i en handduk och ta hen med dig.

 

Navelsträngsvård

Navelsträngsvård hos nyfödda är väldigt viktigt. Vissa läkare föreslår att du torkar området med tvättsprit tills stumpen torkar och faller av, vanligtvis inom 10 dagar till 3 veckor, men andra rekommenderar att du lämnar området ifred. Prata med din barnmorska för att se vad han eller hon föredrar.

Ett spädbarns navelområde bör inte nedsänkas i vatten förrän stumpen faller av och området är läkt. Tills den faller av kommer stumpen att ändra färg från gul till brun eller svart – detta är normalt. Ring din läkare om navelområdet ser rött ut eller om det uppstår en dålig lukt eller flytningar.

Mata och rapa ditt barn

Oavsett om du matar ditt nyfödda barn med bröst eller flaska, kan du bli förvirrad över hur ofta du ska göra det. Generellt rekommenderas det att bebisar matas på begäran – när de verkar hungriga. Ditt barn kan antyda att hen är hungrig genom att gråta, stoppa fingrar i munnen eller göra sugande ljud.

Ett nyfött barn behöver matas varannan till var tredje timme. Om du ammar, ge ditt barn chansen att amma cirka 10–15 minuter vid varje bröst. Om du matar med ersättning kommer din bebis med största sannolikhet att ta cirka 60–90 milliliter vid varje matning. Vissa nyfödda kan behöva väckas med några timmars mellanrum för att se till att de får i sig tillräckligt att äta. Ring din barnmorska om du behöver väcka ditt nyfödda barn ofta eller om ditt barn inte verkar intresserad av att äta eller suga.

Om du ger ersättning kan du enkelt övervaka om ditt barn får i sig tillräckligt att äta, men om du ammar kan det vara lite knepigare. Om ditt barn verkar nöjd, producerar ungefär sex blöta blöjor och har flera avföringar om dagen, sover gott och går upp i vikt regelbundet, så äter han eller hon förmodligen tillräckligt.

Ett annat bra sätt att se om ditt barn får mjölk är att märka om dina bröst känns mätta innan du matar ditt barn och mindre mätta efter matning. Prata med BVC eller din barnmorska om du är orolig för ditt barns tillväxt eller matningsschema.

Spädbarn sväljer ofta luft under matning, vilket kan göra dem kinkiga. För att förhindra detta, rapa ditt barn ofta. Prova att rapa ditt barn var efter 60–90 milliliter om du matar på flaska, och varje gång du byter bröst om du ammar. Om ditt barn tenderar att bli gasigt, har reflux eller verkar kinkig under matning, försök att rapa din lilla bebis efter 30ml under flaskmatning eller var 5:e minut under amning.

Prova dessa rapningstips:

  • Håll ditt barn upprätt med hans eller hennes huvud på din axel. Stöd ditt barns huvud och rygg medan du försiktigt klappar på ryggen med din andra hand.
  • Sätt ditt barn i ditt knä. Stöd ditt barns bröst och huvud med ena handen genom att vagga ditt barns haka i handflatan och vila handens häl på ditt barns bröst (var noga med att greppa ditt barns haka – inte i halsen). Använd den andra handen för att försiktigt klappa ditt barns rygg.
  • Lägg ditt barn med framsidan nedåt i ditt knä. Stöd ditt barns huvud, se till att det är högre än hans eller hennes bröst, och klappa eller gnugga försiktigt hans eller hennes rygg.
  • Om ditt barn inte rapar efter några minuter, ändra barnets position och prova att rapa i ytterligare några minuter innan du matar igen. Rapa alltid din bebis efter hen har ätit, håll honom eller henne sedan i upprätt ställning i minst 10–15 minuter för att undvika kräk.

Grundläggande sömn

Som nybliven förälder kan du bli förvånad över att veta att din nyfödda, som verkar behöva dig varje minut på dagen, faktiskt sover cirka 16 timmar eller mer per dygn!

Nyfödda sover vanligtvis i perioder på 2–4 timmar. Förvänta dig inte att din bebis ska sova hela natten – matsmältningssystemet hos bebisar är så litet att de behöver näring med några timmars mellanrum och bör väckas om de inte har matats på 4 timmar (eller oftare om viktökningen inte är i fas).

När kan man förvänta sig att barnet ska sova hela natten?
Många barn sover hela natten (mellan 6–8 timmar) vid 3 månaders ålder, men om ditt barn inte gör det är det ingen anledning till oro. Precis som vuxna måste bebisar utveckla sina egna sömnmönster och cykler, så om ditt nyfödda barn går upp i vikt och verkar friskt, misströsta inte om han eller hon inte har sovit hela natten vid 3 månader.

Det är viktigt att alltid lägga bebisar på rygg när det är dags att sova för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Andra säkra sovmetoder inkluderar: att inte använda filtar (Muslinfilt fungerar bra), täcken, fårskinn, gosedjur och kuddar i spjälsängen eller sängen (dessa kan kväva en baby) och dela sovrum (men helst inte säng) med föräldrarna under de första 6 månaderna till 1 år. Se också till att växla mellan läget för ditt barns huvud från natt till natt (först till höger, sedan vänster och så vidare) för att förhindra utvecklingen av en platt fläck på ena sidan av huvudet.

Många nyfödda har sina dagar och nätter “blandade”. De tenderar att vara mer vakna och pigga på natten, och mer sömniga under dagen. Ett sätt att hjälpa dem är att hålla stimuleringen på natten till ett minimum. Håll ljuset lågt, till exempel genom att använda en nattlampa. När ditt barn vaknar under dagen, försök att hålla honom eller henne vaken lite längre genom att prata och leka.

Även om du kanske känner dig orolig för att hantera en nyfödd, kommer du inom några korta veckor att utveckla en rutin och vara föräldraskap som ett proffs! Om du har frågor eller funderingar, be din läkare att rekommendera resurser som kan hjälpa dig och ditt barn att växa tillsammans.

TIPS PÅ PRODUKTER:

Pellianni Organic City Muslin

Babyfiltar

Mysiga och funktionella filtar är en viktig atteralj för att ge din bebis trygghet, värme och en säker vilostund. Då vi i Sverige har väldigt växlande temperatur mellan årstiderna så måste man ha filtar som passar för varje tillfälle, lite tjockare filtar på den kallare delen av året och tunnare under sommaren, gärna en som andas och är gjord av ekologisk bomull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri frakt över 799kr

Annars 49kr i frakt.

Ångrat dig? Inga problem

14 dagars öppet köp på allt.

Unika & fina produkter

Ett utbud de flesta inte har.

Betala på ett säkert sätt

Med Klarna eller Swish.

Wishlist 0
Continue Shopping