fbpx

 ·

 Betala med Klarna

 ·

 Snabba leveranser

 ·

 

·

 Fraktfritt över 799kr ❤️

 ·

 · 

Varumärke

 

· 

Handla efter ålder

 · 

Blog

 ·

Tips

Handla till: 0år, 6mån, 1år, 18mån, 2år, 3år, 4år, 5år, 6år, 7år, 8år, 9år

Mina sidor

Behöver du hjälp?

Klicka på chattikonen nere till höger, eller kontakta oss.

Sociala medier

Nyhetsbrev

Anmäl dig och få nyheter och erbjudanden före alla andra:

En guide för nyblivna föräldrar

Guide för nyblivna föräldrar (1/2)

Du har precis gått igenom en graviditet och förlossning och nu är du redo att komma hem och börja ditt nya liv med barn. När du väl är hemma kanske du känner att du inte har någon aning om vad du ska göra i olika situationer? Dessa tips kan hjälpa även de mest nervösa förstagångsföräldrarna att känna sig säkra på att ta hand om en nyfödd på nolltid.

Detta är del 1 av 2 som går igenom:
1. Få hjälp efter förlossningen
2. Att ta hand om en nyfödd
3. Att knyta an och lugna
4. Att tänka på med blöjor

Denna guide är uppdelad i två delar och detta är den första delen, klicka här för att läsa den andra delen

Få hjälp efter förlossningen

Överväg att få hjälp under denna tid, som kan vara väldigt hektisk och överväldigande. När du är på sjukhuset, prata med experterna runt omkring dig. Många sjukhus har personal som är mycket duktiga på att hjälpa dig att komma igång med amning eller flaskmatning. Sjuksköterskor är en bra resurs för att visa dig hur du håller, rapar, byter blöja och tar hand om ditt barn. Passa på att fråga så mycket som möjligt!

Släkt och vänner vill ofta också hjälpa till vid hemgången. Även om ni inte håller med om vissa saker, avfärda inte deras erfarenheter. Men om ni inte känner er supersugna på att ha gäster och bara vill vara ensamma i början, bara säg det, de kommer förstå att det är mycket att ta in den första tiden som nyblivna föräldrar.

Att ta hand om en nyfödd

Om du inte har spenderat mycket tid runt nyfödda barn kan deras bräcklighet vara skrämmande. Här är några grundläggande saker att komma ihåg:

  • Tvätta händerna (eller använd handsprit) innan du hanterar ditt barn. Nyfödda har inte ett starkt immunförsvar ännu, så de löper större risk för infektion. Se till att alla som hanterar ditt barn har rena händer.
  • Stöd ditt barns huvud och nacke. Vagga huvudet när du bär ditt barn och stöd huvudet när du bär barnet upprätt eller när du lägger ner ditt barn.
  • Skaka aldrig din nyfödda, vare sig i lek eller frustration. Skakning kan orsaka blödningar i hjärnan och till och med dödsfall. Om du behöver väcka ditt spädbarn, gör det inte genom att skaka – i stället kittla ditt barns fötter eller blås försiktigt på kinden.
  • Se till att ditt barn är ordentligt fastspänd i bärselen, vagnen eller bilbarnstolen. Begränsa alla aktiviteter som kan vara för häftiga i rörelserna eller studsiga.
  • Kom ihåg att ditt nyfödda barn inte är redo för tuff lek, som att bli kittlad eller kastas i luften.

Att knyta an och lugna

Att knyta an, eller att bonda som man lite slarvigt också kan kalla det på svengelska, är förmodligen en av de mest njutbara delarna med att ha ett spädbarn. Detta sker under den känsliga tiden, de första timmarna och dagarna efter födseln när föräldrarna har en djup kontakt med sitt spädbarn. Fysisk närhet kan främja en känslomässig anknytning.

För spädbarn bidrar anknytningen till deras känslomässiga tillväxt, vilket även påverkar deras utveckling inom andra områden, såsom fysisk tillväxt. Ett annat sätt att tänka på anknytning (något som de flesta föräldrar blir vid första ögonkastet med sitt barn) är att “bli kär” i ditt barn. Barn trivs med att ha en förälder eller annan vuxen i sitt liv som älskar dem villkorslöst.

Börja knyta an genom att vagga ditt barn och smeka honom eller henne försiktigt i olika mönster. Både du och din partner kan också passa på att vara “hud-mot-hud“, hålla din nyfödda mot din egen hud medan du matar eller vaggar, detta har en väldigt lugnande effekt på barnet.

Spädbarn, särskilt för tidigt födda barn och de med medicinska problem, kan svara på väldigt bra på spädbarnsmassage. Vissa typer av massage kan förbättra anknytningen och hjälpa till med barnets tillväxt och utveckling. Många böcker och videor täcker spädbarnsmassage – fråga din läkare eller barnmorska om rekommendationer. Var dock försiktig – spädbarn är inte lika starka som vuxna, så massera försiktigt.

Bebisar älskar vanligtvis röstljud, som att prata, babbla och sjunga. Din bebis kommer förmodligen också att älska att lyssna på musik. Babyskallror och musikmobiler är andra bra sätt att stimulera ditt spädbarns hörsel. Om din lilla bebis är kinkig, prova att sjunga, recitera poesi och barnvisor eller läsa högt när du vaggar ditt barn försiktigt i en stol.

Vissa bebisar kan vara ovanligt känsliga för beröring, ljus eller ljud och kan lätt bli skrämda och gråta, sova mindre än förväntat eller vända bort ansiktet när någon talar eller sjunger till dem. Om så är fallet med ditt barn, håll ljud- och ljusnivåerna låga till måttliga.

Swaddling, eller att linda in sin bebis, som fungerar bra för vissa bebisar under de första veckorna, är en annan lugnande teknik som förstagångsföräldrar kan ta del av. Korrekt lindning håller barnets armar nära kroppen samtidigt som det tillåter en viss rörelse i benen. Inte bara håller swaddling en bebis varm, utan det verkar ge de flesta nyfödda en känsla av trygghet och komfort. Swaddling kan också hjälpa till att begränsa skrämselreflexen, som kan väcka en bebis. Tänk på att så fort bebisen kan vända på sig så ska man inte använda swaddling.

Så här lindar du en bebis:

  • Bred ut mottagningsfilten, med ena hörnet lätt övervikt.
  • Lägg barnet med framsidan uppåt på filten med hans eller hennes huvud ovanför det vikta hörnet.
  • Linda det vänstra hörnet över kroppen och stoppa in det under barnets rygg, gå under höger arm.
  • För det nedre hörnet upp över barnets fötter och dra det mot huvudet, vik ner tyget om det kommer nära ansiktet. Se till att inte vira för hårt runt höfterna.
  • Höfter och knän ska vara lätt böjda och utvända.

Att tänka på med blöjor

Du har kanske redan bestämt innan du tar hem ditt barn från BB om du ska använda tyg eller engångsblöjor. Oavsett vilken du använder kommer din lilla bebis att behöva byta blöja cirka 10 gånger om dagen, eller cirka 70 gånger i veckan. Innan du byter blöja på ditt barn, se till att du har allt du behöver inom räckhåll så att du inte lämnar ditt barn utan tillsyn på skötbordet, fast dom är små och kanske inte så rörliga så får man aldrig lämna dom utan uppsyn.

Du kommer att behöva:

  • En ren blöja
  • Salva eller puder (vid behov)
  • Våtservetter eller tvättlappar

Efter varje avföring eller om det är kiss i blöjan, lägg ditt barn på hans eller hennes rygg och ta bort den smutsiga blöjan. Använd tvättlappen eller våtservetter för att försiktigt torka rent barnets underlivsområde. När du tar bort en pojkes blöja, gör det försiktigt eftersom exponering för luften kan få honom att kissa. När du torkar en flicka, torka av hennes underdel framifrån och bak för att undvika en urinvägsinfektion (UTI). För att förhindra eller läka utslag, applicera salva eller puder. Tänk alltid på att tvätta händerna noggrant efter att du bytt blöja.

Blöjutslag är ett vanligt problem. Vanligtvis är utslagen röda och ojämna och försvinner inom några dagar med varma bad, lite salva eller puder och lite tid utan blöja så barnet får lufta sig. De flesta utslag uppstår på grund av att barnets hud är känslig och blir irriterad av den blöta blöjan.

För att förhindra eller läka blöjutslag, prova dessa tips:

  • Byt ditt barns blöja ofta, och så snart som möjligt efter avföring.
  • Rengör området försiktigt med mild tvål och vatten (servetter kan ibland vara irriterande), applicera sedan ett mycket tjockt lager av salva. Krämer med zinkoxid är att föredra eftersom de bildar en barriär mot fukt.
  • Om du använder tygblöjor, tvätta dem i färg- och doftfria tvättmedel.
  • Låt barnet gå utan blöja en del av dagen. Detta ger huden en chans att lufta ut.

Om blöjutslagen fortsätter i mer än 3 dagar eller verkar bli värre, ring din läkare – det kan orsakas av en svampinfektion som kräver recept. 

TIPS PÅ PRODUKTER:

Djeco Baby White

Skallror

Skallror är en av de mest klassiska leksakerna till en bebis och har använts i många år. Greppvänlig så att den lille kan få ett bra grepp när den ska skaka om den och lyssna på ljudet som den skapar.

Mobiler

Babymobiler är något av det första alla nyblivna föräldrar köper. En mobil till baby kan hängas över spjälsängen, skötbordet i vagnen eller precis varsomhelst barnet kan behöva lite underhållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri frakt över 799kr

Annars 49kr i frakt.

Ångrat dig? Inga problem

14 dagars öppet köp på allt.

Unika & fina produkter

Ett utbud de flesta inte har.

Betala på ett säkert sätt

Med Klarna eller Swish.

Wishlist 0
Continue Shopping