Hur får man en nyfödd att sova bättre? – 10 tips för trötta föräldrar

Sömn är ett av de största bekymren för nyblivna föräldrar. Nyfödda sover i korta perioder och vaknar ofta för att äta, vilket kan göra att både barnet och föräldrarna blir trötta. Här delar vi de bästa tipsen för att hjälpa din nyfödda att sova bättre och längre, samt hur du själv kan få mer sammanhängande sömn.

Hur får man en nyfödd att sova bättre? – 10 tips för trötta föräldrar
Hur får man en nyfödd att sova bättre? – 10 tips för trötta föräldrar

Skapa en sömnrutin tidigt

Även om din nyfödda inte har någon fast sömncykel ännu, kan du börja införa rutiner tidigt. Bad, amning eller flaskmatning följt av en mysig sovstund hjälper barnet att förstå när det är dags att sova.

Förstå ditt barns sömnmönster

Nyfödda har väldigt olika sömnbehov. Vissa bebisar sover mer på dagen och mindre på natten, medan andra gör tvärtom. Det kan ta tid att förstå ditt barns individuella mönster, men att känna till dessa hjälper dig att anpassa dina rutiner.

Skapa en lugn sovmiljö

En tyst, mörk och sval miljö hjälper din bebis att sova bättre. Investera i mörkläggningsgardiner och se till att temperaturen i rummet är behaglig, runt 18-20 grader.

Ge trygghet med närhet

Nyfödda känner sig trygga när de är nära sina föräldrar. Att använda en babynest eller ha barnet nära i en bärsjal under dagen kan bidra till bättre sömn, både för dig och din bebis.

Mat och sömn går hand i hand

Nyfödda vaknar ofta för att äta, men det kan hjälpa att mata dem innan de läggs för natten. Ett mätt barn sover oftast bättre och längre.

Undvik överstimulering

Om din bebis har varit vaken länge kan överstimulering leda till svårigheter att somna. Håll aktiviteter lugna på kvällen och undvik för mycket ljud och ljus.

Gungning och rörelse

Många nyfödda sover bättre när de gungas lätt eller rörs försiktigt. En vagga eller en babysitter kan göra underverk för att lugna en trött bebis.

Sömnsignaler – var uppmärksam

Nyfödda visar tecken på att de är trötta genom att gnugga ögonen, gäspa eller bli irriterade. Att lägga ditt barn precis när dessa tecken dyker upp kan hjälpa dem att somna snabbare.

Vitt brus kan hjälpa

Vit brus-maskiner eller appar kan skapa en lugnande bakgrundsmiljö som hjälper bebisar att somna, särskilt om det finns störande ljud i hemmet. Det finns även som appar till alla smartphones.

Ge det tid

Det tar tid för en nyfödd att etablera en stabil sömncykel. Försök ha tålamod och förstå att varje barn är unikt. Genom att följa dessa tips kan du hjälpa din bebis att utveckla goda sömnvanor över tid.

Det viktigaste för ditt barns sömn

Som förälder är det viktigt att förstå att bebisar har väldigt individuella sömnbehov. Genom att följa de här råden och skapa en lugn och trygg miljö för din nyfödda, kan du hjälpa ditt barn att få bättre sömn och samtidigt förbättra din egen vila.

Föregående produkt Nästa produkt

0 comments