Fördelarna med babytecken – Kommunicera med ditt barn innan tal

Babytecken är ett effektivt sätt att kommunicera med ditt barn innan de kan börja tala. Genom att använda enkla tecken kan du och ditt barn förstå varandra bättre, vilket kan minska frustration och hjälpa till att stärka ert band. I det här inlägget går vi igenom vad babytecken är, varför det är fördelaktigt och hur du kan komma igång med att använda det.

Fördelarna med babytecken – Kommunicera med ditt barn innan tal
Fördelarna med babytecken – Kommunicera med ditt barn innan tal

Vad är babytecken?

Babytecken är en metod som låter barn använda tecken eller gester för att kommunicera innan de kan tala fullt ut. Det bygger på samma princip som teckenspråk men med förenklade och anpassade gester för bebisar. Babytecken är vanligtvis mycket enkla, till exempel att klappa händerna för att säga "färdig" eller röra fingrarna mot munnen för att visa "hungrig".

Det kan börja användas från sex månaders ålder, och många barn börjar använda tecken innan de kan säga sina första ord.

Varför är babytecken fördelaktigt för barn och föräldrar?

Det finns flera fördelar med att använda babytecken, både för barnet och för föräldrarna.

  • Tidigare kommunikation: Genom babytecken kan ditt barn kommunicera sina behov och önskningar långt innan de kan tala. Det kan hjälpa till att minska frustration både hos barnet och föräldern när barnet kan "berätta" vad det vill eller behöver.
  • Stärker förälder-barn-relationen: När du använder babytecken, ökar du möjligheterna till ögonkontakt och interaktion med ditt barn, vilket bidrar till en starkare anknytning.
  • Snabbare språkutveckling: Studier har visat att barn som använder babytecken ofta börjar tala tidigare och har en mer utvecklad ordförståelse jämfört med barn som inte använder tecken.
  • Minskar frustration och utbrott: Genom att kunna uttrycka sig, även innan de kan tala, blir barnet mindre frustrerat över att inte kunna kommunicera sina behov. Detta kan minska frekvensen av utbrott och gnäll.
  • Förbättrad kognitiv utveckling: När ditt barn lär sig att använda tecken för att kommunicera, bidrar det till deras kognitiva utveckling och hjälper dem att förstå begreppet språk.

Hur lär du ditt barn babytecken?

Att komma igång med babytecken är enkelt och kräver bara lite övning och konsekvens. Här är några steg för att lära ditt barn tecken:

  • Börja med enkla och grundläggande tecken: Tecken som "äta", "mjölk", "färdig" och "mer" är bra att börja med eftersom de representerar vardagliga situationer.
  • Använd tecken konsekvent: Varje gång du använder ett ord som barnet ska lära sig, gör tecknet samtidigt. Till exempel, när du frågar om barnet vill ha mer mat, gör tecknet för "mer" samtidigt som du säger ordet.
  • Ha tålamod: Det kan ta lite tid innan ditt barn börjar använda tecknen tillbaka, men fortsätt att använda dem konsekvent. Barnet kommer att börja förstå och använda tecknen i sin egen takt.
  • Uppmuntra barnet att använda tecken: När ditt barn börjar visa tecken tillbaka, uppmuntra och belöna dem med leenden, beröm eller att tillgodose deras behov direkt. Det hjälper till att förstärka sambandet mellan tecknet och dess betydelse.

Vilka tecken ska du börja med?

Det finns många tecken du kan introducera för ditt barn, men här är några vanliga och användbara tecken att börja med:

  • Äta: För att visa att ditt barn är hungrigt eller att det är dags för en måltid.
  • Dricka: Ett tecken för att visa att ditt barn vill ha något att dricka.
  • Mer: När ditt barn vill ha mer av något, som mat eller lek.
  • Färdig: Ett tecken för att visa att ditt barn är klar med att äta eller leka.
  • Mjölk: För att visa att barnet vill amma eller ha modersmjölksersättning.
  • Sova: Ett tecken för att signalera att ditt barn är trött eller redo att gå och lägga sig.

När ska du börja använda babytecken?

De flesta experter rekommenderar att börja använda babytecken när barnet är mellan 6 och 9 månader gammalt, även om det är möjligt att börja tidigare om du vill. Barn i den här åldern börjar bli mer medvetna om sin omgivning och kan bättre koordinera sina händer för att göra enkla gester.

Var medveten om att ditt barn kanske inte börjar använda tecken tillbaka förrän de är mellan 8 och 12 månader gamla, men genom att börja tidigt förbereder du dem för när de är redo.

Vanliga missuppfattningar om babytecken

Det finns några vanliga missuppfattningar kring babytecken, och det är viktigt att klargöra dem.

  • "Babytecken försenar språkutvecklingen": Studier visar att babytecken inte försenar talutvecklingen. Tvärtom kan det faktiskt hjälpa barn att börja tala tidigare genom att ge dem en större förståelse för språk.
  • "Barn kommer att bli beroende av tecken och inte vilja tala": Barn använder tecken tills de börjar känna sig säkrare på att tala. När barnet börjar utveckla sitt verbala språk, kommer det gradvis att fasa ut tecknen.
  • "Det är bara för barn med särskilda behov": Även om babytecken har använts för barn med kommunikationssvårigheter, kan alla barn dra nytta av det, oavsett deras utvecklingsnivå.

Kom igång med babytecken för att stärka kommunikationen med ditt barn

Babytecken är ett fantastiskt verktyg för att kommunicera med ditt barn innan de lär sig tala. Det minskar frustration, stärker er relation och kan till och med påskynda ditt barns språkutveckling. Genom att använda enkla tecken i vardagliga situationer kan du ge ditt barn en röst långt innan de säger sina första ord.

Föregående produkt Nästa produkt

0 comments