Hjälp ditt barn att njuta av ny mat

Alla föräldrar vill såklart att den lille ska älska mat och äta allt som bjuds, men så enkelt är det inte alltid. Absolut inte. Vissa barn är kräsnare än andra och då behöver man lära sig ett och annat knep.

Hjälp ditt barn att njuta av ny mat

Tips när du ger ditt barn ny mat:

När din bebis börjar äta fast föda är det viktigt att ge hen en mängd olika livsmedel från de fyra huvudsakliga livsmedelsgrupperna: Frukt & Grönt, Stärkelsehaltiga kolhydrater, Mejeriprodukter (eller substitut) samt baljväxter, kött och andra proteiner. Att vänja ditt barn vid att äta en mängd olika livsmedel från början kommer att hjälpa dem att förbereda sig för en livstid med hälsosam mat. Det är en bra vana att få, och en som förhoppningsvis kommer att hjälpa till att undvika att barnet blir kräsen när det kommer till mat och göra ditt liv lite lättare när hen blir äldre.

 

Ta din tid

Ge gott om tid för barnet att äta, särskilt i början. Att jäkta eller tvinga ditt barn kan leda till matproblem. Gör det i din bebis takt och sluta när de visar dig att de har fått nog. Se till att ge mat innan ditt barn är för hungrig eller för trött för att äta.

Erbjud olika livsmedel

Bebisar gillar att välja själva och ibland tar det lite tid för dom att vänja sig vid olika livsmedel. Fortsätt erbjuda en mängd olika livsmedel och introducera gradvis ny mat.

Erbjud mindre söta grönsaker

Ge bebisen redan från början grönsaker som inte är söta, som broccoli, blomkål och spenat.

Ha tålamod

Det kan ta 10 eller till och med fler försök för ditt barn att acceptera ny mat, särskilt när de blir äldre. De kanske gör roliga miner, men det betyder inte att de inte gillar det. De börjar bara vänja sig vid nya smaker och texturer.

Fingermat

Uppmuntra ditt barn att äta själv med fingrarna. På så sätt kan de visa dig hur mycket de vill äta, och det hjälper dem att vänja sig vid olika livsmedel och texturer. Det är också bra för att utveckla sin hand- och ögonkoordination. Som en guide är den bästa fingermaten mat som kan skäras upp i bitar som är tillräckligt stora för att ditt barn ska kunna hålla i näven och sticka ut från toppen av den. Bitar ungefär lika stora som ditt eget finger fungerar bra.

Visa dem vad du äter

Bebisar kopierar sina föräldrar och andra barn, så du kan hjälpa dem genom att visa dem att du äter hälsosammare mat. Bebisar tycker om att se dig äta och lära sig av att vara en del av familjens måltider. Hjälp dem att vara med genom att prata med dem och ge dem mat när du eller resten av familjen äter. Att äta vid samma tid varje dag kan göra det lättare för ditt barn att veta när det är dags för mat.

Det kan bli kladdigt

Men detta är en viktig del av ditt barns utveckling. Att uppmuntra ditt barn att röra vid och leka med sin mat kommer att hjälpa dem att lära sig att äta och njuta av olika livsmedel, smaker och texturer. Ett tips är att täcka golvet med tidningspapper eller en skyddsmatta för att underlätta städningen.

Låt ditt barn vägleda dig

De flesta bebisar vet när de är mätta, så låt ditt barn vägleda dig och tvinga dem aldrig att äta. Följ ditt barns signaler och lär dig känna igen när de är hungriga och när de har fått nog. Bebisar under 12 månader behöver oftast inte mellanmål. Om du tror att ditt barn är hungrig mellan måltiderna, ge lite extra ersättning istället.

Försök att inte oroa dig

Det kommer att finnas dagar då ditt barn äter mer, vissa dagar då det äter mindre och vissa dagar då det avvisar allt. Detta är helt normalt. Fokusera inte på vad ditt barn äter under en måltid eller en dag. Det är mer användbart att tänka på vad de äter under en vecka.

Mat med socker, fett och salt

Undvik att ge ditt barn söta drycker och snacks med mycket socker, fett eller salt, eftersom dessa kan fylla ditt barn så att de inte är hungriga efter hälsosammare mat. Det är bäst att inte vänja dem vid dessa livsmedel och drycker, eftersom det kan göra dem mer benägna att vilja ha när de blir äldre.

Sitt rak i ryggen

Se till att ditt barn sitter säkert, i upprätt läge, så att de kan svälja ordentligt.

Håll distraktioner till ett minimum

Undvik att sätta barnet framför tv:n, telefonen eller surfplattan under måltiderna.

Hemlagad mat

Du kan göra nyttigare hemlagad mat av enkla ingredienser utan tillsatt socker eller salt, vilket också kan vara billigare än butiksköpt barnmat. Detta hjälper också ditt barn att vänja sig vid familjens mat.

Burk, påsar och paketmat

Barnmat i burkar eller klämmisar kan vara praktiskt, men de flesta har samma konsistens. Detta kan göra det svårare för ditt barn att acceptera mer varierande texturer och gå vidare till familjens mat när de blir äldre. Burkar och klämmisar kan vara användbara när du inte har mycket tid eller om du är ute med ditt barn. Om du använder klämmisar, pressa alltid ut innehållet på en sked. Låt inte ditt barn suga direkt ur påsen, eftersom det kan bidra till karies. Förpackade babysnacks, som skorpor, babykex och babybiscotti, bör inte ingå i ditt barns kost, eftersom de kan innehålla mycket socker.
Föregående produkt Nästa produkt

0 comments